برای ایفای نقش داوری در این نشریه، در همان ابتدا و در قالب فرم اولیه ثبتنام، از افراد خواسته میشود که تمایل خود را برای پذیرش نقش داوری اعلام کنند. البته این اعلام آمادگی، برای نهاییشدن، نیاز به تأیید مدیر سامانه (مدیر داخلی/ اجرایی یا کارشناس نشریه) دارد. مدیر سامانه میتواند به صورت مستقیم افرادی را به عنوان ارزیاب و داور در سامانه ثبت کند. به هر حال، افرادی که در سامانه به عنوان داور ثبت شدهاند، وقتی با نام کاربری و کلمه عبور وارد سامانه میشوند میتوانند به عنوان داور به ایفای نقش بپردازند.
به منظور روانسازی فرآیند داوری مقالات، به محض اینکه سردبیر فردی را به عنوان داور مقاله مشخص کرد، ایمیلی حاوی ثبتنام ایشان به عنوان داور ارسال میشود و از وی درخواست میشود موافقت یا عدمموافقت خود را اعلام کند. در این مرحله نیازی به ورود به سامانه نیست. داور با انتخاب یکی از دو گزینه قبول یا رد داوری، نظر خود را در سامانه ثبت میکند. چنانچه داور، ارزیابی مقاله ارسالی را بپذیرد، پیوند دسترسی به اصل مقاله برای ایشان ارسال میشود. داور با کلیک روی این پیوند، بدوننیاز به نام کاربری و رمز عبور وارد سامانه میشود و امکان داوری مقاله و دسترسی به اصل مقاله و فرم داوری برای وی فراهم میشود. به هر حال، برای آغاز به داوری، این امکان نیز وجود دارد تا پس از مراجعه به سامانه و ورود نام کاربری و کلمه عبور، وارد صفحه شخصی داور شوید.
فرم مشاهده اطلاعات مقاله توسط داور
بعد از داوری مقاله و ثبت نظر داور در سامانه امکان تغییر نظر وجود ندارد .
اهمیت این موضوع از این جهت است که ممکن است دبیر علمی بر اساس نظر داور، تصمیم خاصی اتخاذ کرده باشد.
بنابراین داور فقط میتواند نظر خود را مشاهده کند.
فرم داوری مقالات
نکات مهم در رابطه با داوری
- بسیاری از نشریات علمی برای تسهیل فرآیند ارزیابی، فرمهای از پیش طراحیشدهای را در اختیار داوران قرار میدهند.
- فرم داوری را مدیر سامانه میتواند ویرایش کرده و سؤالات مورد نظر را اضافه یا کم کند.
- امکان تغییر نظر داوری در رابطه با مقالات داوری شده وجود ندارد. بنابراین، شایسته است داوران در ثبت نظرات خود دقت کافی داشته باشند
. - مقالاتی که به داوری ارسال میشود، از طریق ایمیل به داور اطلاعرسانی میشود
. - داور میتواند با انتخاب گزینههای قبول یا رد داوری، بدون اینکه نیاز باشد وارد سامانه شود، نظر خود را اعلام کند.
- برای مشاهده اطلاعات بیشتر در رابطه با یک مقاله، روی کد مقاله کلیک کنید.
- امکان کلیک روی کد مقاله بعد از اتمام فرآیند داوری، به صورت خودکار غیرفعال میشود
. - در مرحله اول فقط از داور خواسته میشود که آمادگی خود را برای داوری اعلام کند؛ داور محترم، میتواند گزینه قبول میکنم یا قبول نمیکنم را انتخاب کند. بعد از انتخاب گزینه مورد نظر، دکمه ذخیره را انتخاب کنید تا نظر شما در سامانه ثبت شود.
. - تنها پس از قبول داوری مقاله، امکان مشاهده متن کامل مقاله وجود دارد.
- به هر ترتیب، چنانچه داور در ابتدا بپذیرد مقالهای را داوری کند، اما در ادامه کار نظر ایشان تغییر کند، این امکان وجود دارد تا به طور مشخص نظر خود را با گزینه "نمیتوانم داوری کنم" در سامانه درج کند.
- در سامانه نشریه، داور میتواند:
- یک یادداشت اختصاصی برای نویسنده بنویسد.
- یک یادداشت اختصاصی برای سردبیر نشریه ارسال کند.
- فرم اختصاصی ارزیابی را تکمیل کند.
- یک فایل ویرایش شده یا همراه با یادداشتها و حاشیهنویسی را از طریق سامانه برای سردبیر علمی نشریه ارسال کند.
اغلب ارزیابها ترجیح میدهند نظر خود را در حاشیه مقاله درج کرده یا با استفاده از امکانات word، مواردی را برای اصلاح و ویرایش مشخص کنند.
- فایل ویرایششده و نظرات تکمیلی خود را در قالب یک فایل متنی با استفاده از بخش بارگذاری فایل، ارسال کند.
فایل مذکور برای دبیر علمی و نویسنده ارسال میشود. البته این گزینه اختیاری است.
- سردبیر و مدیر سامانه میتوانند به صورت مستقیم افرادی را به عنوان ارزیاب و داور در سامانه ثبت کند.
- در پایان لازم است داور نظر نهایی خود را در قالب یکی از پنج گزینه زیر مشخص کند:
در این صفحه شخصی داوری، چند گزینه وجود دارد:
مقالاتی که فرآیند بررسی و ارزیابی آنها توسط سردبیر به پایان رسیده و نهایی شده است جهت اطلاع داور قابل مشاهده است. فرض کنیم که مقاله جدیدی برای شما ارسال شده است. این مقالهها در بالای صفحه فهرست میشوند و در کنار هر مورد، یک کد اختصاصی درج شده است. روی این کد کلیک کنید تا مشخصات مقاله باز شود. با کلیک بر روی کد مقاله میتوانید توضیحات سردبیر، چکیده مقاله و کادر مخصوص درج نظر اولیه خود را رؤیت کنیـد. در مرحلـه اول فقـط از داور خواسـته میشود که آمادگی خود را برای داوری اعلام کند؛ میتوانید گزینه قبول میکنم یا قبول نمیکنم را انتخـاب کنیـد. بعـد از انتخاب گزینه مورد نظر، دکمه ذخیره را انتخاب کنید.